Procedurile chirurgicale de rutină, cum ar fi îndepărtarea dinților, pot fi efectuate de medicul dentist general, dar puteți fi direcționat către un medic stomatolog specialist în chirurgie orală, pentru tratamente mai complexe, cum ar fi îndepărtarea unui molar de minte sau tratamente de implantologie dentară.
Când un dentist menționează „intervenție chirurgicală”, mulți pacienți încep să intre în panică, să se gândească că este ceva grav și că urmează să fie supus unei proceduri periculoase, dureroase și costisitoare.
Adevărul este, totuși, că multe proceduri de chirurgie orală sunt uzuale și abordează afecțiuni pe care le experimentează mulți oameni. Deși fiecare caz este diferit, multe dintre aceste proceduri sunt finalizate pe loc, iar pacienții pot relua activitatea sau activitățile normale în câteva zile.
În unele cazuri, chirurgul vă poate sfătui la medicul dentist că există și alte tratamente nechirurgicale disponibile. Dacă ești îngrijorat pentru că ai fost trimis către un chirurg oral, discută cu medicul dentist care îți poate oferi siguranță și mai multe informații despre motivul pentru care au făcut această recomandare.
Chirurgia dento-alveolară este o specialitate a medicinei dentare ce se practică în cadrul asistenței medicale ambulatorii și care se ocupă cu studiul, prevenirea și tratamentul chirurgical al afecțiunilor dento-parodontale.
Procedurile chirurgicale ce pot fi efectuate de către medicul chirurg se referă la:
Chirurgia orală presupune intervenții chirurgicale care se efectuează asupra țesuturilor bucale, atât dinți, cât și gingii.
Medicii stomatologi specialiști în chirurgie dento-alveolară pot efectua o varietate de proceduri și oferă consultații în situațiile în care medicii de stomatologie generală nu pot fi siguri dacă este necesar un tratament chirurgical.
Este posibil să ai nevoie de o extracție chirurgicală dacă este implicat un dinte afectat sau fisurat în timpul unei proceduri simple de extracție nechirurgicală. O altă posibilă situație care necesită extracția chirurgicală este poziția anormală a rădăcinii dentare.
O extracție complexă va necesita, de obicei, ca medicul să taie țesutul moale și osul pentru a accesa dintele și a-l îndepărta.
În timp ce unii oameni nu au nicio problemă cu molarii de minte, nu este neobișnuit ca acest al treilea molar să fie afectat de carii, să fie nealiniat sau să nu erupă deloc.
În timp, molarii de minte afectați pot deveni dureroși și, în cele din urmă, pot duce la nealinierea celorlalți dinți. În plus, sunt dificil de igienizat corect, din cauza poziției lor, contribuind la boli ale gingiilor și la carii dentare.
Rezecția apicală se aplică în scopul salvării dintelui, în loc să fie extras.
Rezecția apicală constă în îndepărtarea chistului sau a infecției care apare în rădăcina dintelui, prin extirparea vârfului rădăcinii dintelui, prin intervenție chirurgicală.
Un chist sau o infecție în rădăcina dintelui apare de obicei în cazurile în care tratamentul endodontic eșuează. Terapia cu antibiotice nu este suficientă în acest stadiu, deoarece cauza infecției nu dispare. Țesutul infectat trebuie îndepărtat chirurgical.
Un chist dentar este ca un sac de țesut umplut cu lichid, format în gingii și/sau în maxilar. De cele mai multe ori, chistul este nedureros.
Chisturile dentare pot fi găsite în jurul rădăcinilor dinților infectați, în gingii, în jurul, în sinusurile maxilare sau în osul maxilarului.
Chistul este îndepărtat de chirurgul nostru, sub anestezie locală.
Poate fi necesară adiție osoasă, pentru a umple golul rămas în os după îndepărtarea chistului.
Țesutul excizat poate fi trimis la un laborator pentru analize. Acest lucru este important pentru identificarea altor tipuri de tumori care pot semăna cu un chist dentar.
Implanturile dentare sunt cea mai modernă opțiune pentru înlocuirea dinților lipsă.
Chirurgia implantului dentar presupune inserarea unui implant în os, în locul rădăcinii dintelui pierdut.
Implantul va susține o coroană dentară artificială, pentru a înlocui complet dintele natural, ca funcționalitate și aspect.
Procedura de Sinus Lift implică ridicarea membranei sinusului maxilar pentru a face loc unei grefe osoase.
Sinusurile maxilare sunt spații naturale, ca niște camere goale, pline cu aer, care există deasupra obrajilor și deasupra dinților superiori frontali. Unele dintre rădăcinile dinților superiori frontali se extind în sinusurile maxilare.
Atunci când dinții frontali superiori sunt pierduți sau sunt extrași, rămâne adesea doar un perete subțire de os care separă sinusul maxilar de gură, insuficient de utilizat pentru implanturile dentare. Implanturile dentare au nevoie de os pentru a le menține în poziție. Pentru a depăși această dificultate se utilizează procedura de Sinus Lift, în cadrul căreia se realizează și grefarea osoasă.
O procedură de Sinus Lift implică ridicarea membranei sinusale, creând un spațiu în care osul artificial poate fi plasat. Grefa sinusală face posibil ca pacienții noștri edentați în partea frontală superioară să beneficieze de implanturi dentare - cu ani în urmă nu exista altă opțiune pentru ei decât purtarea protezelor dentare.
Pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă din maxilarul superior cu implanturi dentare, poate fi necesară o procedură de adiție osoasă, dacă nu există suficientă masă osoasă în maxilar pentru a menține în siguranță implanturile dentare.
Un fren este o fâșie de țesut muscular între două țesuturi.
Există două tipuri de fren bucal: unul care conectează limba la podeaua gurii și altul care conectează interiorul buzei superioare cu gingia de deasupra celor doi dinți superiori.
Dacă frenul este anormal dezvoltat sau poziționat, împiedică ocazional funcția normală a gurii și poate fi necesară o frenectomie.
O frenectomie este o procedură chirurgicală minoră, care durează mai puțin de 15 minute și constă în îndepărtarea acestui țesut. Procedura provoacă disconfort minim și poate fi efectuată atât copiilor cât și adulților.
Chirurgia orală a făcut pași importanți, ajungând ca în cadrul ei să realizeze proceduri complexe, în timp scurt, fără disconfort, prin intermediul tehnicilor și tehnologiilor moderne.